Kategórie
 
 
 
 
 

 Po-Pi 8:00-16:00 | SO 8:00-12:00 apríl-august

Ak nedvíhame, venujeme sa zákazníkom, zavoláme vám späť akonáhle to bude možné, prípadne nám pošlite e-mail.

 
 
 
 
 

5 najdôležitejších tipov pre krištáľovo čistú vodu v bazéne

Autor: Poolman     Dátum: 25.01.2023     Čítanie na: 5 min. 

 

Kto by nechcel osviežujúci kúpeľ v krištáľovo čistej vode v bazéne? Pre mnohých je tento sen bohužiaľ možný len v hotelovom bazéne, pretože doma voda na kúpanie často nie je taká bezchybná. Bazénová voda vo vašej vlastnej záhrade je neposlušná a ukazuje mnoho tvárí: niekedy je zakalená, niekedy zelená, potom zase mliečna alebo dokonca hnedá, ale žiaľ, voda v bazéne doma je krištáľovo čistá ako vždy. Toto nemusí byť. Dali sme dokopy päť cenných rád pre správnu starostlivosť o vodu. Takto sa konečne splní sen o krištáľovo čistej bazénovej vode a vy si môžete vychutnať čisté potešenie z kúpania doma vo vlastnej záhrade.

ZÁKLADNÉ ČISTENIE BAZÉNA:

1. Raz za rok bazén dôkladne vyčistite

Bazén by mal byť dôkladne vyčistený aspoň raz ročne pred napustením, aby sa odstránili odolné nečistoty ako mastnota, sadze a vodný kameň. Pretože tvrdé špongie a bežné domáce čistiace prostriedky môžu poškodiť bazénovú fóliu, je najlepšie používať profesionálne čističe bazénov a špeciálne kefy na podlahy a bazény . Potom má zmysel aplikovať bezpenový algicíd (prevencia proti riasam) na dno bazéna aj na steny bazéna .

Pred prvým použitím je potrebné skontrolovať aj filtračný systém. V prípade pieskových filtračných systémov je nevyhnutné vymeniť filtračný piesok, keď už nie je jemnozrnný. Prípadne môžete namiesto nového filtračného piesku použiť filtračné gule . Tie sú nielen efektívnejšie ako filtračný piesok, ale aj veľmi odolné a energeticky úsporné. Pri kazetovom filtračnom systéme sa dôrazne odporúča vymeniť starú kazetu za novú.

Po základnom vyčistení bazéna je možné bazén napustiť. Bazén by sa nemal napúšťať studničnou vodou. Studničná voda zvyčajne obsahuje veľa železa, medi a mangánu. Tieto kovy spôsobujú hnednutie bazénovej vody. Na plnenie je preto lepšie použiť čerstvú vodu z vodovodu.

Okrem základného čistenia by ste mali bazénovú fóliu pravidelne odstraňovať aj lístie a nečistoty, pretože nečistoty slúžia ako živná pôda pre baktérie a riasy. S podberákom ľahko odstránite z vody hrubé nečistoty. Bazénový robot alebo ručné nástroje na čistenie bazéna vám pomôžu udržať bazén bez kontaminácie.

REGULÁCIA PH:

2. Uistite sa, že je správne nastavená hodnota pH

Najdôležitejším bodom pri údržbe vody je, že hodnota pH v bazéne je vždy v rozmedzí 7,0 až 7,4 (ideálne 7,2). Ostatné používané prípravky na starostlivosť o vodu a chemikálie môžu fungovať optimálne len vtedy, ak je hodnota pH správna. Ak je hodnota pH príliš nízka (pod 7,0), musíte do bazénovej vody pridať pH Plus (zvýšenie pH). Ak je hodnota pH príliš vysoká (nad 7,4), potrebujete hodnotu pH-Minus(reduktor pH) do vody v kúpeli. Po správnom nastavení hodnoty pH by ste mali nechať filtračný systém bežať aspoň 24 hodín, aby sa voda optimálne premiešala. Skontrolujte hodnotu pH aspoň raz alebo dvakrát týždenne, pretože hodnota sa môže neustále meniť v dôsledku faktorov, ako je teplota vody, frekvencia kúpania a vnikanie nečistôt.

Príliš vysoká hodnota pH má negatívny vplyv na dezinfekciu. Vedie to aj k zvyšovaniu usadenín vodného kameňa (zákalu vody). Príliš vysoká hodnota pH v bazénovej vode navyše spôsobuje zvýšené podráždenie očí a pokožky.

Ak je pH príliš nízke, voda sa stáva čoraz korozívnejšou. Okrem toho nepríjemný zápach a podráždenie slizníc sú ďalšími negatívnymi dôsledkami príliš nízkej hodnoty.

DEZINFEKCIA:

3. Bazénovú vodu sterilizujte chlórom alebo aktívnym kyslíkom
Najmä v horúcich letných dňoch nachádzajú mikroorganizmy a choroboplodné zárodky v bazéne ideálne podmienky, aby sa mohli rýchlo množiť. Aby bolo možné pôsobiť proti rastu choroboplodných zárodkov a baktérií, je potrebná nepretržitá dezinfekcia vody v kúpeli. Chlórové prípravky sa už desaťročia úspešne používajú pri dezinfekcii bazénov a ideálne sa hodia na optimálnu úpravu vody. V podstate existuje rýchlorozpustný a pomalyrozpustný chlór.

Rýchlo rozpustný chlór používate na počiatočnú chloráciu (známu aj ako šoková chlorácia alebo šoková chlorácia). Pri šokovom chlórovaní sa obsah chlóru krátkodobo zvýši na 3 až 5 mg/l, aby sa rozložili soli, organický zákal a nečistoty v bazéne. Je nevyhnutné si uvedomiť, že kúpanie nie je povolené počas šokového chlórovania z dôvodu zvýšeného obsahu chlóru (agresívneho pre pokožku, oči a sliznice). Ideálne je použiť rýchlorozpustný chlór večer. Chlór môže pôsobiť cez noc a keďže sa pomerne rýchlo rozpadá, kúpanie je normálne možné opäť na druhý deň. Pred kúpaním si však zmerajte obsah chlóru a do vody sa vráťte až vtedy, keď je hodnota medzi 0,3 a 0,6 mg/l!

Na nepretržitú dezinfekciu používajte pomaly rozpustný chlór. Chlór pridávajte len vtedy, ak hodnota klesne pod 0,3 mg/l. Je dôležité, aby ste hodnotu chlóru merali pravidelne raz alebo dvakrát týždenne pomocou prúžku Quicktest pH/Cl .

Ako alternatívu k chlórovým prípravkom môžete na dezinfekciu bazénovej vody použiť aj aktívny kyslík. Prechod z chlóru na aktívny kyslík je vždy možný bez problémov. Výhody aktívneho kyslíka spočívajú v tom, že sa vyhnete typickému zápachu chlóru v bazéne a že aktívny kyslík nie je na pokožku, oči a sliznice taký agresívny ako chlór.

NÁSTROJE:

4. Na odstránenie najmenších čiastočiek nečistôt použite flokulanty
Pieskový filtračný systém nedokáže z vody odfiltrovať najmenšie čiastočky nečistôt. Tieto častice plávajúce okolo vody v bazéne zakaľujú vodu a podporujú rast rias. Ak chcete z vody odstrániť čiastočky nečistôt, odporúčame použiť flokulanty. Toto činidlo zaisťuje, že sa mikroskopicky malé plávajúce častice spoja do väčších vločiek, ktoré potom pieskový filtračný systém dokáže odfiltrovať z vody. Pri ďalšom premytí filtra sa vločky konečne odstránia zo systému.

Upozornenie: Vločkovací prostriedok sa môže používať iba v bazénoch so systémom pieskovej filtrácie . Použitie flokulantu nie je vhodné pre bazény s kartušovým filtračným systémom, pretože inak by sa upchali póry kartuše a filtračný systém by sa zastavil.

Ďalším nástrojom, ktorý veľmi dobre funguje na predchádzanie usadzovaniu vodného kameňa, usadzovaniu vodného kameňa a zakaleniu bazéna, je stabilizátor tvrdosti . Toto činidlo sa do bazéna pridáva ihneď po naplnení a následnej úprave pH.

Okrem toho môže zákal vody spôsobiť aj kovové usadeniny. Príliš veľa kovu vo vode môže viesť k usadeninám na vstavaných častiach. S Metall-EX môžete kovy jednoducho naviazať a následne odstrániť pomocou filtračného systému.

PREVENCIA RIAS:

5. Proti riasam použite algicídy
Jednoduchá dezinfekcia bazéna chlórom alebo aktívnym kyslíkom niekedy proti tvorbe rias v bazéne dostatočne nepomôže. Ak naozaj chcete mať bazén natrvalo bez rias, často je jediným riešením použitie algicídov .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia